Marck er Danmarks bedste alubygger

"Det var faktisk et tilbud, jeg fik af min skole, som stod for at vælge mellem, hvem de synes, der var gode, og havde muligheden for at vælge, hvem de synes, der skulle afsted. Jeg har ikke gjort noget særligt for at øve mig, trænet eller forberedt mig på andet end at være god til mig fag. Jeg har haft en helt almindelig hverdag med at stå op, gå på arbejde, lave mine ting, og så har jeg så også stillet op til DM i Skills. Og vandt, siger Marck Christian Sørensen.

 

Marck Christan Sørensen, #skills2021, Tarpgaard, DM i Skills 2020, Alubygger, Mette Frederiksen

Marck er i lære ved Tarpgaard i Fredericia, som bygger små og store glas- og aluminiumsfacader på de største kontorbygninger, skoler og produktionsbygninger, men også helt almindelige villahuse. Og det har da været god reklame, at Marck vandt DM i Skills 

 

"Jeg var stolt af at se, at Marck leverede så flot en præstation til DM i Skills. Det er man altid, når ens lærling klarer sig godt, for det er selvfølgelig også værdifuldt for Tarpgaard, at vi kan levere en god læretid, hvor Marck bliver god til at vise, hvad han kan med sit fag. Det skal han jo gøre, hver gang han møder op hos en ny kunde", siger Martin Tarpgaard, direktør i Tarpgaard A/S 

 

Marck er færdig udlært den 19. marts, men hans chef har allerede aftalt med ham, at han selvfølgelig skal fortsætte.  

 

"Marck er mødestabil, imødekommende, vellidt blandt kollegerne og dygtig, og så har han potentiale til meget mere. Det er jo præcis, de krav vi kigger efter i en medarbejder, så derfor skal han selvfølgelig fortsætte hos os, så han kan blive endnu bedre, siger Martin Tarpgaard.  

 

Marck Christan Sørensen, #skills2021, Tarpgaard, DM i Skills 2020, Alubygger

Ud og bruge hænderne

Da Marck overvejede, hvad han gerne ville arbejde med, så ville han egentlig gerne være tømrer, men det var svært at finde en læreplads.

 

"Der var ikke så gode muligheder for mig at blive tømrer, så jeg startede på produktionsskole, og jeg fik derfra en læreplads ved Tarpgaard, hvor jeg begyndte at få forståelse for at samle og montere ting. Der var lidt tømrer-fag ved det, fordi vi skal også skal montere døre og vinduer, men det er lidt mere nymoderne, fordi det er aluminium-facader", fortæller Marck. 

 

Da han blev udvalgt af skolen, havde han ikke gjort noget særlige for at øve sig. Han havde en helt almindelig arbejdsuge og stillede så bare op. 

 

Marck Christan Sørensen, #skills2021, Tarpgaard, DM i Skills 2020, Alubygger

"Der er kun en skole i landet, der har alubygger-uddannelsen. Så vi var fire, der var afsted. Der var heller ikke regionale konkurrencer, hvor man kvalificerer sig til DM, så på den måde var det nemt at blive udtaget. Man prøver at samle nogen fra samme hovedforløb, der konkurrerer mod hinanden, så de er på nogenlunde samme niveau. Vinderne må desværre ikke stille op igen, men ellers kunne jeg godt have fundet på det", siger han. 

 

Konkurrencen foregik ved, at de først var to og to, der skulle lave en gavl af et hus. Der var fire felter, der skulle glas og en dør i, og Marck og hans konkurrenter skulle også sætte fyldninger i. Derefter skulle de lave én facade hver, hvor de skulle sætte alt op med lister og det hele. Døre og vinduer var samlet, men ellers skulle de selv montere det hele fra ende til anden.  

 

"Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvorfor jeg vandt, for vi var lige gode. Men jeg har fået at vide, at det måske skyldtes, at der var noget fejl på inventaret, hvor jeg tog førerrollen, kan man sige. Jeg havde noget erfaring fra mit job med et materiale, man kunne bruge til at tætne, som de andre ikke havde. Så det var en heldig erfaring, jeg havde fra Tarpgaard. Men det gjorde også, at jeg var færdig en time før de andre", fortæller Marck. 

 

Marck Christan Sørensen, #skills2021, Tarpgaard, DM i Skills 2020, Alubygger

Skabt til at lave noget

"Da jeg gik ud af folkeskolen, vidste jeg, at jeg skulle bruge mine hænder.  Det har aldrig været noget, vi snakkede om, eller noget jeg har oplevet derhjemme, at nogen syntes, at jeg skulle sidde mere på skolebænken. Jeg kan ikke sidde stille. Jeg er ikke skabt til skole. Jeg er skabt til at lave noget", siger Marck. 

 

Hans bedste råd til dem, der overvejer en uddannelse er derfor også at mærke ordentlig efter, hvad der er det rigtige for en selv. Ellers gennemfører man ikke. 

 

"Jeg har valgt den her vej, fordi man løser de opgaver, man skal. Man løser de opgaver, der er foran en, og man kan se med det samme, om det er et godt resultat. Og det kan man høre fra kunderne, der bliver glade for, at man har lavet noget, der ser rigtig godt ud, og som de kan bruge til noget. Jeg har en rigtig god mavefornemmelse, for det jeg gør, og det skal man have. Ellers skal man ikke gøre det."

Marck Christan Sørensen, #skills2021, Tarpgaard, DM i Skills 2020, Alubygger