Christian, Jysk, Detailhandel, IBC

Det lyder måske bekendt, at dagene i folkeskolen kan virke lange. Sådan havde Christian Bargmeyer-Olsen det, for han var skoletræt, da han skulle vælge en uddannelse, og han havde brug for en hverdag med væsentligt mere bevægelse. Han havde behov for at komme ud i virkeligheden, og det behov drev ham i retning af detail og handel.



"Da jeg skulle vælge uddannelse vidste jeg ikke, at man næsten kan det samme med en erhvervsuddannelse, som man kan med en gymnasial uddannelse, og det ville jeg nok ønske, at jeg havde vidst. Derfor er det også vigtigt, at man mærker efter og lytter til sig selv, så man er sikker på at vælge det, der er rigtigt for dig. Jeg var dog aldrig i tvivl om, at butik og handel var det rigtige for mig", siger Christian, som har læst Detail på IBC og er elev ved Jysk i Aabenraa.

Da han også var nogenlunde klar over, hvilken retning han kiggede i, researchede han selv på de forskellige muligheder, der kunne være gode for ham.

 

"Jeg blev ikke foreslået at tage en erhvervsuddannelse, men da jeg gik og fortalte til mine lærere, hvad jeg godt kunne lide, så var der en af dem, der foreslog butik og handel. Jeg valgte at tage en EUD Business, hvor jeg kunne få en elevplads ved JYSK. Den kombination synes jeg gav mig de muligheder, som jeg havde brug for. Også fordi - hvis jeg skal drømme lidt stort - så kunne jeg godt tænke mig at få min egen butik på sigt, Men det kan også være, at det skal være i udlandet. Jeg kan godt lide det praktiske ved arbejdet og kundekontakten, og jeg kan lide, at jeg kan se hver dag, hvad jeg får udrettet, og hvordan jeg udvikler mig. Og så synes jeg, at jeg har åbnet mange døre ved at vælge den her retning", siger Christian.

 

I hans folkeskoleklasse var der kun tre, som fravalgte gymnasiet og tog en erhvervsuddannelse, men i dag kan han også se, at der er rigtig mange af dem, der valgte gymnasiet, der er sprunget fra igen.

 

"Jeg ved ikke, hvorfor der er så få, der vælger erhvervsuddannelserne, men det var meget naturligt for mig. Begge mine forældre har arbejdet med ret mange forskellige typer fag. Min far har for eksempel arbejdet mange år som anlægsgartner. Og før min mor uddannede sig til SoSu-assistent, som hun er nu, så arbejdede hun for eksempel i en købmandsbutik. Jeg kan huske, hvordan jeg også fik lov til at hjælpe til, da jeg var yngre. Det er måske også derfor, at jeg fik lyst til at arbejde i butik og arbejde med handel. For jeg husker det som rigtig hyggeligt at gå og være omhyggelig med at sætte butikkens varer på plads og at snakke med kunderne, siger Christian.

 

Christian Bargmeyer-Olsen, JYSK, IBC, #SKILLS2021

Ansvar og daglige resultater er hverdagskost

Christian starter sin dag på samme måde hver dag med at tjekke, om alt ser ordentligt ud, men det er især, når sæsonerne skifter og forbrugsvanerne ændrer sig fra udeliv til indeliv og tilbage igen, at han kan mærke ansvaret, og han kan se resultatet af sine evner for overblik, indsigt i forbrugeradfærd og koordinering.


"Jeg er særlig stolt over, at jeg styrede omstillingen af hele vores butik til indoor-sæsonen. Butikkerne er jo indrettet efter årstiderne, så de er interessante for kundernes hverdagsbehov. Derfor er butikken indrettet til forårssæson, sommersæson og så videre. Min chef var på ferie i en periode, hvor butikken skulle bygges om, så der var ikke andre til at løse opgaven. Det skulle være mig, og jeg skulle få det her til at fungere. Så det var min opgave at have overblikket og at sikre mig, at alle de rigtige varer var bestilt hjem, så vi havde de rigtige varer på lager. Butikken skulle bygges om med nye stativer, fyldes op med varerne, og der skulle rykkes rundt. Og det var også mig, der skulle vurdere, hvordan vores møbler i butikken skulle udstilles bedst muligt", siger Christian, og bemærker, at hans chef tydeligvis har haft tillid til, at han kunne løse opgaven.

"Jeg har haft et stort ansvar for butikken. Så selvom jeg er elev, så får jeg på den måde ansvar og ejerskab for butikken. Også fordi jeg skulle uddelegere og koordinere arbejde til mine andre kollegaer, så alle vidste, hvad planen var, og hvad der skulle stå hvorhenne. Det er jo et dejligt konkret resultat at kigge på, når man er færdig, og man kan se, at ens planer falder på plads", fortæller han.

 

Når  man har så meget energi, som Christian har, så det også klart, at den energi må kanaliseres i endnu flere gode oplevelser end gode kundeoplevelser i JYSK.

 

Jeg har travlt i fritiden, for jeg har blandt andet en aftale med IBC, hvor jeg en gang om månede skal lave en video om deres elev-samarbejde med erhvervslivet. Der er nok at lave, når jeg har fri, for jeg er også med i Campusrådet i Aabenraa Kommune, som arrangerer events for byens unge. Så jo, jo", siger Christian lettere beskedent, "Jeg har nok til at få tiden til at gå".